VOOR 16:00 BESTELD = DEZELFDE DAG VERZONDEN | GRATIS VERZENDING VANAF €75,-

Vaak krijg ik de vraag of ik recepten met jullie kan delen. Om die reden heb ik recent een ‘basis’ recept Tajine koken met jullie gedeeld. Deze keer deel ik graag een vega recept met jullie. Dit Tajine recept is geschikt voor vegetariërs of voor mensen die op bepaalde dagen geen vlees willen weten. Of gewoon omdat je het lekker vindt natuurlijk!

Om te beginnen verzamel je alle groentes die je nog in huis hebt. Niet genoeg in huis? Bedenk dan op welke groentes jij en/of je partner dol zijn. En wat eten de kids graag? Zolang je maar de juiste opbouw aanhoud en de juiste kruiden gebruikt ontdek je pas echt wat jouw creatieve kookkunsten zijn.

Tijdens onze Tajine kookworkshops leren wij je alle ins en outs rondom Tajine koken. Daarna kun je zelf aan de slag met het samenstellen en bereiden van een heerlijke Tajine gerecht. De manier van koken met een Tajine is erg makkelijk en gaat op een unieke wijze. De deksel houdt het stoom binnen en zorgt ervoor dat de smaken bij en door elkaar komen. In plaats van dat het vocht verdampt, wordt het vocht dus behouden en gaan er geen vitamines en mineralen verloren. Dat maakt Tajine koken enorm gezond.
We hebben de voordelen van koken met een Tajine voor je op een rijtje gezet:

  • Alles in één pan (makkelijk en scheelt afwas);
  • De deksel houdt de stoom binnen en de smaken bij elkaar;
  • Vitamines en mineralen worden behouden;
  • Het eten wordt langzaam en gelijkmatig bereid en is daarom ideaal voor slow cooking;
  • Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken;
  • Je kunt alle ingrediënten die je thuis hebt liggen gebruiken;
  • Helemaal naar jouw smaak te creëren;
  • De gerechten zijn veel smaakvoller.

Tijdens deze quarantaine tijden merken we waarschijnlijk allemaal dat we beginnen af te dwalen met gezond eten. Laat staan dat we elke avond zin hebben om uitgebreid te koken, terwijl de zon nog lekker schijnt en je liever buiten zit. Je moet continu in de gaten houden of er niets aanbrandt. En als het dan eenmaal klaar is zegt manlief dat hij daar eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Of de kinderen lusten het niet. Herkenbaar hè?

Hoewel er geen standaard recepten zijn, willen wij toch een ‘basis’ gerecht met jullie delen. Je kunt hierbij meteen je kids laten helpen. (Zijn zij ook weer even zoet) Laat ze bijvoorbeeld de groenten kiezen en laat ze meekijken hoe je dit in een Tagine doet. Zo voelt het als een eigen gerecreëerd gerecht en gegarandeerd dat ze het opeten. Zo hebben ze meteen hun dagelijkse vitaminen binnen!

Basis Tagine gerecht VEGA voor 4 personen:

Basis:

  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Ui

Benodigde kruiden:

  • Raselhanoout
  • Rode paprika poeder
  • Komijn
  • Zwarte peper
  • Kurkuma
  • Verse peterselie

Tip: wij verkopen al deze kruiden versgemalen uit Marokko. Dit zijn dus kruiden met de originele smaak/echtheid en maken je gerecht compleet.

Benodigde groeten:

Let op: Snij de groenten niet te klein, maar snij grove stukken. Het gerecht slinkt namelijk bij het stoven. Bij te kleine stukken vind je de groenten niet meer terug en creëer je een soort soep gerecht.

Je werkt in lagen van harde naar zachte groenten. Je kunt de volgende groenten gebruiken:

  • 1 grove ui;
  • 2/3 teentjes knoflook;
  • Bosje peterselie of koriander;
  • 2 zoete aardappels;
  • 1 prei;
  • 4 wortels;
  • 3 stengels bleekselderij;
  • 1 courgette;
  • Halve aubergine;
  • 1 lente ui;
  • 2 zoete tomaten;
  • 1 oranje paprika;
  • 1 pompoen;
  • 1 handje gedroogde pruimen;
  • 1 handje gele rozijnen;
  • 2 handjes kikkererwten (optioneel*);
  • 1 citroen.

*Kikkererwten laat je een nacht in koud water laten wellen. Vervolgens giet je het water af en vul je opnieuw de kikkererwten met vers water. Vervolgens kook je de kikkererwten in ongeveer een uurtje gaar.

  1. Gebruik een flink scheut olijfolie, zodat de bodem bedekt is.
  2. Snij 1 ui in grove stukken en snij 2 teentjes knoflook (3 mag) in stukken en leg dit in de Tagine op de bodem als basis.
  1. Dan volgen grove stukken pompoen gemixt met grove stukken zoete aardappel en daarop volgend stukken wortel.
  2. Voeg grove stukken bleekselderij toe, gecombineerd met stukken prei.
  3. Zo heb je al een paar mooie lagen opgebouwd. Het is tijd om de kruiden er bij te pakken! Je kunt kruiden naar eigen smaak. Wat ben jij gewend? Houd je van een smaakvol of pittig gerecht? Of ben je niet veel kruiden gewend en wil je het eerst aankijken wat bij jou smaak past? Doe dan voorzichtig en pak 1 theelepeltje kruiden. Voor de echte smaakliefhebbers pak gerust wat meer kruiden. Ik strooi zo’n 2 a 3 eetlepels kruiden per laag op mijn gerecht. Ik pak alle 5 genoemde kruiden die ik hier boven beschreven heb en strooi ik als laag over elkaar op de groenten.
  4. Vervolgens ga je door met de laag zachte groenten.
  1. Als je ondertussen merkt dat het gerecht wel hard staat te stoven en bijna aanbrand, doe er dan een klein scheutje water bij voor het vocht (werk niet met bouillon blokken).
  2. Vervolgens voeg je grove stukken courgette en aubergine toe met daarop mooie grovere reepjes paprika.
  3. 2 Stukken tomaat toevoegen voor het vocht.
  4. Voeg de lente ui toe.
  5. Kruid alles nog een keer op je eigen manier en eigen hoeveelheid.
  6. Voeg dan de kikkererwten toe(optioneel) en daarop de rozijnen.
  7. Je maakt het af met pitloze pruimen.
  8. Tip: Knijp alvast een halve citroen boven de tagine uit.
  9. Leg een klein bosje peterselie of koriander helemaal bovenop.
  10. Afmaken met een halve citroen. Deze met de schil naar beneden leggen boven aan het gerecht. Citroen is een gezonde, smaakvolle vervanging voor zout!
    Tip: Je kunt de citroen ook uitknijpen en vervolgens met de schil naar beneden leggen. De citroensappen trekken door het gehele gerecht!
  11. Kruid de stapel nog 1x af met alle kruiden die jij lekker vindt om toe te voegen.
  12. Doe de deksel erop en laat de Tagine op laag vuur gaar stoven.
  13. Dit gerecht is ongeveer binnen 30 á 40 minuten klaar!
  14. Check tussendoor of er voldoende vocht van de groenten af is gekomen, dan kan het heerlijk in zijn eigen kookvocht gaar stomen. Is dit niet het geval en merk je dat het gerecht al snel dreigt aan te branden? Voeg dan nog een klein scheutje water toe aan het gerecht.