Tajine koken is gezond, simpel en snel te bereiden. Tajine gerechten zijn niet alleen gebaseerd op gerechten uit een kookboek. Dit is de gouden tip: Gebruik je eigen fantasie, kijk naar je restjes in je koelkast, bedenk welke groenten soorten jij niet kunt missen in een gerecht en ga aan de slag!
Je kunt namelijk je eigen creativiteit geheel loslaten wanneer je Tajine gaat koken. Wat heb je in huis? Wat vind je lekker? Of wat vinden je kinderen lekker? Maak hier eens een eigen combinatie van. Zo makkelijk kan het zijn!
Vaak krijg ik de vraag: ‘Nora, heb je recepten om Tajine te koken?’. Mijn antwoord hierop is dat er geen standaard recepten bestaan. Ook ik laat regelmatig mijn creativiteit los wanneer ik ga koken. Dit is namelijk de traditionele manier van Tajine koken, zoals deze van oudsher is bedoeld en die ik van mijn Marokkaanse oma heb geleerd. Het gaat namelijk om de juiste verse ingrediënten, kruiden en opbouw van je gerecht.
Tijdens onze Tajine kookworkshops leren wij je alle ins en outs rondom Tajine koken. Daarna kun je zelf aan de slag met het samenstellen en bereiden van een heerlijke Tajine gerecht. De manier van koken met een Tajine is erg makkelijk en gaat op een unieke wijze. De deksel houdt het stoom binnen en zorgt ervoor dat de smaken bij en door elkaar komen. In plaats van dat het vocht verdampt, wordt het vocht dus behouden en gaan er geen vitamines en mineralen verloren. Dat maakt Tajine koken enorm gezond!
We hebben de voordelen van koken met een Tajine voor je op een rijtje gezet:
- Alles in één pan (makkelijk en scheelt afwas)
- De deksel houdt de stoom binnen en de smaken bij elkaar
- Vitamines en mineralen worden behouden
- Het eten wordt langzaam en gelijkmatig bereid en is daarom ideaal voor slow cooking
- Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken
- Je kunt alle ingrediënten die je thuis hebt liggen gebruiken
- Helemaal naar jouw smaak te creëren
- De gerechten zijn veel smaakvoller
Tijdens deze quarantaine tijden merken we waarschijnlijk allemaal dat we een beetje beginnen af te dwalen met gezond eten. Laat staan dat we elke avond zin hebben om uitgebreid te koken en continu in de gaten houden of er niets aanbrandt. En als het dan eenmaal klaar is zegt manlief dat hij daar eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Of de kinderen lusten het niet. Herkenbaar hè?
Wij willen graag een ‘basis’ gerecht met jullie delen. Je kunt hierbij meteen je kids laten helpen. (Zijn zij ook weer even zoet) Laat ze bijvoorbeeld de groenten kiezen en laat ze meekijken hoe je dit in een Tajine doet. Zo voelt het als een eigen gerecreëerd gerecht en gegarandeerd dat ze het opeten! Zo hebben ze meteen hun dagelijkse vitaminen binnen.
Hier onder vind je het basis gerecht met kipfilet en verse groenten voor 4 personen. Uiteraard kun je deze optie ook zonder vlees bereiden. Gebruik altijd verse producten (geen kant en klare zakjes)
Basis:
- Olijfolie
- Knoflook
- Ui
Benodigde kruiden:
- Raselhanout
- Rode paprika poeder
- Komijn
- Zwarte peper
- Kurkuma
Tip: wij verkopen al deze kruiden versgemalen uit Marokko. Dit zijn dus kruiden met de originele smaak/echtheid en maken je gerecht compleet.
Bereiding vooraf:
500 gram kipfilet marineren met rode paprika poeder, klein scheutje olijfolie, stukjes rode en groene paprika er doorheen roeren en laat dit 5 min intrekken.
Benodigde groenten:
Let op: Snij de groenten niet te klein, maar snij grove stukken. Het gerecht slinkt namelijk bij het stoven. Bij te kleine stukken vind je de groenten niet meer terug en creëer je een soort soep gerecht.
Je werkt in lagen van harde naar zachte groenten. Het vlees dat je gebruikt gaat altijd onderop, anders gaart het niet. Je kunt de volgende groenten gebruiken:
- Halve pompoen
- Halve courgette
- Halve aubergine
- 2 handjes sperziebonen
- Lente ui
- 1 zoete tomaat
- 1 citroen
- 2/3 teentjes knoflook
- Olijven
- Gebruik een flink scheut olijfolie, zodat de bodem bedekt is.
- Snij 1 ui in grove stukken en snij 2 teentjes knoflook (3 mag) in stukken en leg dit in de Tagine op de bodem als basis.
- Daarop gaat de zelf gemarineerde kipfilet (even mooi verspreiden over de bodem).
- Dan volgen grove stukken pompoen, daarop volgend de sperziebonen. Snij de uiteindes van de boontjes er af en bedek een mooie laag.
- Voeg nu de courgette toe.
- Zo heb je al een paar mooie lagen opgebouwd en kun je kruiden naar eigen smaak. Pak om te beginnen 1 theelepeltje per kruid. Voor de echte smaakliefhebbers: pak gerust wat meer kruiden. Bepaal voor jezelf of je alle smaken wilt gebruiken of dat je het bij bijvoorbeeld 2 kruiden wil houden.
- Als je ondertussen merkt dat het gerecht wel hard staat te stoven en bijna aanbrand, doe er dan een klein scheutje water bij voor het vocht (werk niet met bouillon blokken).
- Vervolgens ga je door met de laag zachte groenten
- Rode paprika stukken verdelen en toevoegen.
- 3 stukken tomaat toevoegen (tevens voor het vocht).
- 4 stengels lente ui toevoegen (grof snijden).
- 3 theelepels groene olijven.
- Afmaken met een halve citroen. Deze met de schil naar beneden leggen boven aan het gerecht. Citroen is een gezonde, smaakvolle vervanging voor zout!
Tip: Je kunt de citroen ook uitknijpen en vervolgens met de schil naar beneden leggen. De citroensappen trekken door het gehele gerecht! - Kruid de stapel nog 1x af met alle kruiden die jij lekker vindt om toe te voegen.
- Doe de deksel erop en laat de Tagine op laag vuur gaar stoven.
- Dit gerecht is ongeveer binnen 40 a 45 klaar!
- Check tussendoor of er voldoende vocht van de groenten af is gekomen, dan kan het heerlijk in zijn eigen kookvocht gaar stomen. Is dit niet het geval en merk je dat het gerecht al snel dreigt aan te branden? Voeg dan nog een klein scheutje water toe aan het gerecht.
Op gas: altijd laag houden
Oven: max 180 graden
Inductie: mogelijk met speciale plaatjes voor inductie, deze zijn bij ons verkrijgbaar voor 19,95
Bedankt voor de inspiratie,
Groetjes van Bianca.